JÓ BŐR
Most akkor napozzunk délben, vagy ne?


„Mostantól nem tilos 11 és 15 óra között a napra menni” – konferálta fel a Tv2 riportját a „magyar kutatóra, Szendi Gáborra” hivatkozva egy szenzáció-hajhásznak tűnő állítással. Szendi – aki pszichológus, programozó matematikus, a paleo táplálkozás magyarországi apostola, de nem orvos vagy bőrgyógyász – arról beszélt, hogy pont „akkor kell napozni, amikor a bőrgyógyászok éppen tiltják”. Ugyanis szerinte ebben az időszakban képződik a legtöbb D-vitamin a szervezetben, amely segít a daganatos betegségek megelőzésében. Idézték azt is ugyanakkor, hogy egy amerikai kutatás szerint többet árt a napozás, mint amennyit az így termelődött D-vitamin használ. Kezeljük helyén az állításokat!
Elolvasom a teljes cikket »
A bőrünket is fel kell készíteni a hidegre!


Az évszakok változásával nemcsak a ruhatárunkat, de a bőrápolási rutint is megújítjuk. Míg nyáron elsősorban a fényvédelemé a főszerep, az ősz inkább a regenerálás időszaka. Ekkor javasolt az intenzívebb bőrkezelések elvégeztetése, illetve a bőr és a test felkészítése a téli időszakra.
Elolvasom a teljes cikket »
Kertészkedéskor ügyeljünk az erős napsütésre


Bizonyos növények levelében olyan fényérzékenyítő anyag található, amely a bőrrel érintkezve, napsütés hatására égési sérüléshez hasonló, súlyos allergiás reakciót okozhat. A fitofotodermatitisz néven ismert bőrtüneteket olyan gyakori, a kiskertekben is megtalálható zöldségfélék is képesek előidézni, mint a petrezselyem és a zeller.
Elolvasom a teljes cikket »
Milyen tünetekkel érdemes bőratka-szűrésre menni?


Az arcon és a fejbőrön is tüneteket okozhat az apró, szabad szemmel nem látható élősködő. Ilyenkor hiába minden idő és pénz, a legdrágább kozmetikum, vagy kezelés is csak átmeneti javulást hoz, amíg a probléma valódi kiváltó okát, a bőratkát nem távolítjuk el.
Elolvasom a teljes cikket »