Vigyázat: mérgezést okozhat a tiszafából készült tea!


A tiszafából, illetve annak gyümölcséből készült teafőzet fogyasztása veszélyes, ami esetenként végzetes kimenetelű is lehet – reagált egy az interneten megjelent, a köhögés csillapítására ajánlott főzet receptjével kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A nyitvatermő növény 2011-ben az év fája volt.

A tiszafának, a piros magköpenyt leszámítva, minden része erősen mérgező, akár halált is okozhat! Télen négyszer több hatóanyagot tartalmaz, mint nyáron. Leginkább a mag jelent veszélyt, amit a magköpeny fogyasztása közben véletlenül le lehet nyelni. Sajnos elég gyakran fordulnak elő gyermekmérgezések, mikor a kicsik a szép piros bogyóval együtt a magot is megeszik. A gyógyászatban viszont használják ezt a növényt, de kizárólag laboratóriumi körülmények között létrehozott, vényköteles gyógyszerekben!

 

A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő (Taxus baccata) – a magköpeny kivételével – mérgező növény, felhasználása emiatt semmilyen formában, teaként sem javasolt, sőt: veszélyes! Hatóanyagai taxán-típusú mérgező alkaloidok (taxin, taxakatin), diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin).

 

Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek – izgatottság, hányás, hasmenés – gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, amelyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek. 

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kéri a lakosságot, körültekintően járjon el az interneten keringő receptúrákkal kapcsolatosan. Kérik, hogy a laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, illetve érdeklődjenek a gyógyszerészeknél. Amennyiben kérdésük van, az OGYÉI is áll a lakosság rendelkezésére.


Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra