Nem szivároghat több hormon a víznyerő helyekre


Csökkenhet a mikroszennyeződések koncentrációja, ezáltal javulhat a felszíni vizek minősége az ELTE Természettudományi Kar Környezettudományi Kooperációs Kutatóközpont szakembereinek közreműködésével fejlesztendő víztisztító berendezés és új víztisztítási technológiák kidolgozásával.

A felszíni vizekbe kibocsátott, biológiai úton tisztított kommunális szennyvizek szerves mikroszennyezőket tartalmazhatnak, azok biológiai úton történő lebontásának korlátozott volta miatt. A szennyvízkezelő telepre befolyó, valamint a kezelt, elfolyó víz elemzése alapján bebizonyosodott, hogy több, vényköteles és szabad forgalmú humán gyógyszer hatóanyagának koncentrációja nem csökken jelentős mértékben a szennyvízkezelés során. A tervezett fejlesztés eredményeképpen megvalósított technológia a potenciális környezeti veszélyt jelentő szerves mikroszennyezők koncentrációjának csökkentésével hozzájárul a felszíni vizek, mint befogadók minőségének javításához, a vízi ökológiai rendszer és az ivóvízbázisok védelméhez.

 

itándioxid és ózon együttes alkalmazásával, UV fénnyel végzett, nagyhatékonyságú foto-oxidációs eljárás kidolgozását és demonstrációs ipari megvalósítását is tartalmazza az uniós támogatásból megvalósuló projekt, a biológiai úton tisztított szennyvizek kezelésére. A TiO2 fotokatalizátor különlegesen hatékony a szennyvizek fertőtlenítésére, az ózon fotolízisével pedig nagyon eredményesen végezhető el a szennyvizek szerves szennyezőinek degradációja és eltávolítása.

 

A projekt eredményeként konténeres víztisztító berendezés készül el, amely kistelepülések szennyvíztisztító telepeiről gyakran kis vízhozamú befogadókba (patakokba) juttatott, tisztított szennyvizek utókezelését, a szerves mikroszennyezők hatékony eltávolítását biztosítja. Későbbiekben alkalmazhatóvá tehető ivóvizek fertőtlenítésére és további tisztítására is.


kkkk.elte.hu

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra