Ajánlott oltások: hasznosak volnának, de drágák


Körülbelül 200 ezer forintot kell ma fizetnie annak a szülőnek, aki az összes ajánlott védőoltást be szeretné adatni gyermekének. Jelenleg hét olyan betegség van, amely ellen létezik védőoltás, de nem kötelező, és a társadalombiztosítás (TB) sem támogatja.

A közelmúlt tragikus agyhártyagyulladásos esetei újra rávilágítottak a védőoltások jelentőségére. Mint emlékezetes, egy végzős budapesti gimnazista meghalt, egy másik pedig intenzív osztályra került a meningococcus-fertőzés miatt kialakult gennyes agyhártyagyulladás következtében. Tavaly ez a baktérium 36 megbetegedést és 9 halálesetet okozott, pedig létezik ellene védőoltás. Gennyes agyhártyagyulladást több baktérium is okozhat, az egyik ellen kötelezően és ingyenesen oltják a csecsemőket 2 hónapos kortól (ez az úgynevezett Hib-oltás). A meningococcus baktérium két típusa ellen is van forgalomban többféle oltóanyag is, de azokért már fizetni kell.

 

Jelenleg hét olyan betegség van, amely ellen létezik vakcina, de nem szerepel a kötelező védőoltások között, és nem is jár hozzá tb-támogatás. Ilyen még a bárányhimlő, a rotavírus-fertőzés, a kullancsok által terjesztett agyvelő-agyhártyagyulladás, az influenza, a fertőző májgyulladás és a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (HPV) is.

 


Magyar Idők

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra