Évente 200-300 új HIV-fertőzött Magyarországon


Magyarországon az elmúlt években rendre 200-300 új HIV fertőzést diagnosztizáltak - jelentette ki az AIDS-betegeket segélyező PLUSS Alapítvány kuratóriumának elnöke budapesti sajtótájékoztatóján. Az AIDS világnapja alkalmából tartott szakmai nyílt nap után Szlávik János - aki az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának főorvosa is egyben - hangsúlyozta: évről évre nem csökken, de nem is gyarapszik az újonnan felfedezett HIV-fertőzöttek száma.

A mai modern gyógyszerek használata már tünetmentességet biztosít, vagyis mivel a HIV-fertőzötteknél nem alakul ki az AIDS és nem halnak meg, folyamatosan bővül a kezelésre szorulók száma - tette hozzá a főorvos.
    Közölte: 1985 óta mintegy 3200 HIV-fertőzést diagnosztizáltak Magyarországon, és jelenleg 1700-1800-an járnak rendszeresen kezelésre. Évente 30-40 AIDS-beteget regisztrálnak, és esztendőről esztendőre kilenc-tízen halnak bele a betegségbe, főleg olyan betegek, akik már nagyon régen fertőződtek meg, és kialakult náluk az AIDS. 1985 óta 365-en haltak meg AIDS-ben, illetve az immunhiány okozta betegségekben Magyarországon, és becslések szerint 3-4 ezer lehet azoknak a HIV-pozitívoknak a száma, akik nem tudnak a fertőzöttségükről.

 

Mindez egyben azt is jelenti, hogy egyes környező országokkal szemben Magyarországon nincs AIDS-járvány. A fertőzöttek 85 százaléka a melegközösségből kerül ki, illetve 10 százalék a fertőzött nők aránya. Ugyanakkor 3 intravénás droghasználó HIV-fertőzöttet is kiszűrtek az idén - közölte Szlávik János. Ebben az évben három kismamáról is kiderült, hogy HIV-fertőzött, ám csak egyikük gyermeke vált pozitívvá - fűzte hozzá. Ennek kapcsán hangsúlyozta: érdemes volna bevezetni a várandós anyák kötelező HIV-szűrését.


MTI

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra