Majd ha fagy! – Kökény és csipkebogyó


A gyógynövénygyűjtésnek hamarosan lejár a szezonja, de azért akad még olyan egészséges bogyó, amit ilyenkor, november tájékán célszerű begyűjteni, miután egy kicsit megdermedt, és édeskéssé vált. A csipkebogyó és a kökény pont ilyen, ráadásul mindkettő nagyon hasznos télen. Hazánkban is gyűjthetőek.

A tüskés kökénnyel erdőszéleken találkozhatunk, vagy cserjésekben, esetleg sövényként. A virágát is nagy becsben tartja a népgyógyászat, de ilyenkor tél közeledtével a termése kerül a középpontba. Szervezetünk hálás lesz a változatos C-vitamin forrásnak. Bogyója elég savanyú, de miután megcsípi a dér, ezt a jellegzetes ízt elveszíti, és fogyaszthatóvá válik.

 

 

A kökény gyulladásgátló hatású, a virága puffadásra, székrekedésre is gyógyír lehet, míg a bogyóból készült lekvár hasmenésre adható. Magas C-vitamintartalmának köszönhetően összességében jó hatással van immunrendszerünkre is. A bogyóból öblögető is készülhet, amit torokgyulladásra, sőt, a fogak és a száj gyulladására is alkalmazhatjuk.

 

A csipkerózsa termése az egyik legnépszerűbb gyógytea alapanyag. Sokfelé találkozhatunk vele, lehet, hogy a saját kertünkben is van egy-két tő, de erdőkben, mezőkön, réteken biztosan sikerül belefutnunk. S ha már megtaláltuk, ilyenkor novemberben szedjünk a terméséből egy kosárnyit! Az első fagyok után savanykás ízét elveszíti, és fogyasztható lesz. Igaz: minél tovább várunk, annál többet veszít értékes C-vitamintartalmából.


Proaktivdirekt.com

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra