November 2. – a D-vitamin világnapja


Orvosi kutatások szerint az északi országokban, ahol kevesebb a napfény, alacsony D-vitamin (D3-vitamin, kolekalciferol) mennyiséget találnak a különböző korú, nemű, anyagi és társadalmi helyzetű emberek vérében. Magyarország lakosságának 80 százaléka igen kevés D-vitamint juttat a szervezetébe a természetes táplálkozással. Az egészséges, napi 15-20 perc napozásra szükség van a létfontosságú D-vitamin keletkezéséhez. Étrendben a tonhal, a főtt tojás, a máj, valamint a D-vitaminnal dúsított reggeliző pelyhek segíthetik a vitamin bejuttatását.

A magyar orvostársadalom közelmúltbeli összefogásának eredményeképpen a felnőtteknek szóló jelenlegi szakmai ajánlás 1500-2000 nemzetközi egység bevitele. Időseknek, túlsúlyosaknak ennek a akár duplája is javasolt. A téli betegségek, járványok jelentkezése előtt feltétlen érdemes a szervezet immunrendszerét „felturbózni”. A D-vitamin rendszeres szedése elengedhetetlen feltétele az egészségtudatos életnek mind a felnőttek, mind a gyerekek eseteiben – hívta fel a figyelmet prof. dr. Ősapay György, az MTA doktora.



Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra