Tumor ellen hatásos halolaj!


Bélrendszeri tumorok diagnózisát követően az étrendi ómega-3-zsírsavak nagy mennyiségben történő bevitelével csökkenthető a halálozási kockázat. A korábbi állatkísérletes vizsgálatok azt mutatták, hogy az ómega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA, polyunsaturated fatty acid) – az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és a dokozapentaénsav (DPA) – gátolhatják a daganat növekedését és csökkenthetik a ráksejtek vérellátását (az angiogenezist).

A szerzők megállapításainak alapját két nagy vizsgálat adatai képezték: az egyik a Nurses’ Health Study, melyben 121 700 regisztrált nővér (életkoruk 30−55 év) vett részt az Egyesült Államokban 1976-ban; a másik a Health Professionals Follow Up Study, melybe 51 529 férfi egészségi dolgozót (életkoruk 40−75 év) vontak be 1986-ban.

 

Obszervációs vizsgálatról lévén szó, nem fogalmazhatók meg egyértelmű következtetések az oko-okozati összefüggésekre vonatkozóan, de a szerzők hangsúlyozzák, hogy a mostani adatok az elsők, melyek felvetik, hogy a halolajban található ómega-3-zsírsavak meghosszabbíthatják a bélrákban szenvedő betegek túlélését.

 


OTSZ Online

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra