Már létetzik digitális elvonókúra!


A brit internetezők több mint egyharmada él a digitális detoxikálás gyakorlatával, kapcsolódik le időről időre a digitális világról. A megkérdezettek közül a 16-24 éves fiatalok töltik a legtöbb, napi szinten csaknem kilenc órát a világhálón. A Communications Market Report szerint a brit felnőttek 2005-ben még csak kilenc órát töltöttek online egy héten, ma ez az idő átlagosan 25 óra. A felhasználók háromnegyede számára fontos az internet a mindennapokban, 59 százalékuk egyenesen "ragaszkodik" az online jelenlétet biztosító készülékéhez - írja a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A 2050 felnőtt és 500 tinédzser megkérdezésével készített jelentés szerint a válaszadók több mint harmada számára jelent nehézséget, hogy lekapcsolódjon a netről és majdnem 50 százalékuk - a 16-24 éveseknél 59 százalék - egyenesen elveszve érzi magát internetkapcsolat nélkül. A mutatók szerint a 16-24 évesek töltik a legtöbb, napi szinten csaknem kilenc órát internetezéssel.

 

A megkérdezettek nagy része ugyanakkor aggódik a világháló iránti megszállottsága miatt. Tízből négyen vélték úgy, hogy túl sok időt töltenek online, és 41 százalékuk elismerte, hogy többet internetezik, mint szeretne. A megkérdezettek majdnem fele mondta, hogy a túl sok internetezés a házimunka és az alvás, csaknem minden harmadik válaszadó szerint a családdal vagy a barátokkal töltött idő rovására megy. A válaszadók 13 százaléka késett már el munkából a böngészés miatt. A kamaszok 60 százaléka hanyagolta már el a házi feladatot és 25 százaléka késett már el az iskolából a netezés miatt. Az eredmények szerint minden tizedik felhasználó napjában több mint ötvenszer kapcsolódik az internethez.

 

A felmérés szerint a folyamatos internetezés negatív hatással van a felhasználók modorára is. A válaszadók szerint előfordul, hogy a telefonjukba temetkezők összeütköznek másokkal, akkor is szöveges üzenetben kommunikálnak, amikor egy helyiségben tartózkodnak a beszélgetőpartnerükkel, vagy épp megfeledkeznek a velük lévő barátjukról, rokonukról.

 

 

A felmérés szerint a megkérdezettek több mint harmada - vagyis Nagy-Britanniára kivetítve nagyjából 15 millió ember - tartott digitális detoxikálást az elmúlt egy évben. A válaszadók egy része például internetkapcsolat nélküli helyre, vagy a mobiltelefonját szándékosan otthon hagyva ment vakációzni, de olyan is akadt, aki még a vonalas telefont is bojkottálta a szünidő alatt. A digitális detoxikálás a 16-24 éves korosztály körében a legnépszerűbb: több mint 50 százalékuk élt a gyakorlattal az előző évben. A legkisebb hajlandóságot a kamaszok mutatták: 61 százalékuk mondta, hogy csupán szülői vagy nevelői nyomásra kapcsolódott le egy időre a digitális világról. A jelentés rámutat, hogy az interneten felnőtt nemzedék - szemben azzal, amelynek alkalmazkodnia kellett az új technológiához - kevésbé tekinti problémásnak, hogy túl sok időt tölt online.


MTI

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra