A terhesség idején szedett antibiotikum és a gyerek elhízása összefügg!


A gyerekek számára felírt antibiotikumok mennyiségét drámaian kellene csökkenteni, mert ezek a gyógyszerek hozzájárulhatnak az antibiotikum-rezisztens baktériumok elszaporodásához, az allergia, cukorbaj és az elhízás kialakulásához. A kutatók arra jutottak, már a gyermekvárás idején is kerülendők az antibiotikumok.

„Az antibiotikumok elpusztítják a célba vett baktériumok mellett azokat is, amelyeket nem szeretnénk kiirtani.” – írta Dr. Martin Blaser mikrobiológus, a Nature című folyóirat hasábjain megjelenő cikkében. „A hasznos baktériumflórában beállt hosszú távú változások még fokozhatják is a fertőzésekre és betegségekre való fogékonyságot. Az antibiotikumok túlzott alkalmazása táptalajul szolgálhat az elhízás, 1-es típusú cukorbaj, gyulladásos bélbetegségek, allergia és asztma kialakulásához, melyek sok helyen duplájukra emelkedtek.”

 

A túlzott antibiotikum-használat különösen gyermekek és kismamák esetében veszélyes, mert így a következő generáció védtelen lesz a gyakori betegségek ellen.

 

Rezisztens baktériumtörzsek alakultak ki, ami megakadályozhatja például a tüdőgyulladás sikeres kezelését. „Nem azt mondom, hogy súlyos betegek se kapjanak antibiotikumot. De ha igaz az, amit gyanítunk, az orvosoknak sokkal körültekintőbben kell mérlegelniük az előnyöket és a kockázatokat.”

 

Nemrég végzett kutatások kimutatták, hogy egyetlen kúra amoxicillin elpusztíthatja a Helicobacter pylori baktériumtörzs 20-50 százalékát, így pedig növekszik a nyelőcsőrákos esetek száma. Dán kutatók munkájából kiderült, hogy a penicillinszármazékokkal kezelt gyermekeknél sokkal gyakoribb az irritábilis bél szindróma és a Crohn-betegség.


napidoktor.hu

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra