A kávé lekerült, a túl forrón fogyasztott italok maradtak a listán


Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutatási ügynöksége kivette a feketét a rákkeltő anyagok kategóriájából. Nem kellően bizonyított ugyanis a kávé és a tumor kialakulása közötti összefüggés. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) jelentése ugyanakkor kiemelte, hogy tűzforrón semmit sem tanácsos fogyasztani, mert növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

A jelentés szerint Kínában, Iránban és egyes dél-amerikai országokban a teaféléket hagyományosan rendkívül forrón, több mint 65-70 Celsius-fokon isszák, ami jóval melegebb mint a nálunk szokásos. Ezekben az országokban a nyelőcső-rák kiugróan gyakori, erre alapozzák a megállapítást, amit azonban a statisztikán kívül semmi sem bizonyít. A 60 Celsius-foknál forróbb folyadék a torok hősérülését okozhatja, ami kedvezhet a daganat növekedésének, ám ezt kevés eredmény támasztja alá. Nincs elegendő bizonyíték arra sem, hogy a túl forrón fogyasztott ételek rákkeltők lennének.

 


IARC

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra