50%-kal nő a halálesetek száma focidöntők idején – Vagy nem!


Az 1996-os angliai Labdarugó Európa-bajnokságon a negyeddöntőben Hollandia Franciaország csapatával játszott. Az utrechti egyetem kutatói összeszámolták az agyi katasztrófa és szívinfarktus következtében a meccs napján és a megelőző, illetve következő 5 napon regisztrált haláleseteket. Ezeket a számokat összehasonlították az 1995-ös és az 1997-es év azonos időszakának mortalitásával. Azt találták, hogy a férfiak táborában a szív- és érrendszeri eredetű halálozás a döntő napján mintegy 50 százalékkal nőtt. Egy friss, portugál kutatás szerint azonban az újabb eredmények nem igazolják, hogy a szurkolással járó izgalmak gutaütést okoznának.

Claudia Borbinha portugál kutató és munkatársai az ottani nemzeti labdarúgó-bajnokság 2012 és 2015 közötti adatait elemezték. A három vezető portugál fociklub legfontosabb mérkőzéseinek napján és az ezeket követő napon történt agyi katasztrófákat vették figyelembe; ezeket az eseteket a mérkőzésmentes napok szélütési statisztikáival hasonlították össze.

 

A meccsek napján és a következő napon Portugáliában 72 agyi katasztrófa fordult elő, a focimentes napokon 52 esetet észleltek. „A futballmérkőzések napjain az agyi katasztrófa esetek száma ugyan nagyobb, de a növekedés nem szignifikáns. Eredményeink nem bizonyítják, hogy a szurkolással járó izgalmak növelnék az agyi katasztrófa veszélyét.”

 


Orvostovábbképző Szemle

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra