Mire jó a mélyhang-terápia?


A vibroakusztikus terápia alacsony frekvenciájú hangmasszázs, amely olyan mélyre hatol, hogy a szöveteket, a szerveket és a sejteket is átrezegteti. "Tulajdonképpen nagyon mély hangokkal stimuláljuk a testet - mondta Lee Bartel professzor, a kutatás vezetője. - Olyan speciális hangszóróra van hozzá szükség, amely alacsony frekvencián, alig hallható hangokat ad ki, és ezeket a hangokat úgy alakítja át, hogy szinte már nem is halljuk, hanem inkább érezzük őket."

Bartel és munkatársai a Torontói Egyetemről, az alacsony frekvenciájú hangok orvosi hatását vizsgálják. Kísérletükben Parkinson-kóros betegeket kezeltek 30 Hz-es vibrációval. Mindkét csoportban enyhült az összes tünet, vagyis kisebb rigiditást, jobb járási sebességet és kevesebb remegést tapasztaltak.

 

"Több mint száz éve tudjuk, hogy a vibráció segít enyhíteni néhány tünetet. Az alacsony frekvenciájú hangok tudományos kutatása tehát természetes következménynek számít. A 40 Hz-es agyhullámok hordozzák az információkat a mozgást szabályozó agyi területek között. Ha extra stimulálást hajtunk végre ezeken a területeken, elősegíthetjük ezt a kommunikációt, és támogathatjuk a mozgás szabályozását." – mondta Bartel.

A vibroakusztikus terápia azonban nem csak az agynak tesz jót. Mélyfizikai sejtstimulációt is kifejt a bőrben, az izmokban és az ízületekben, ezzel csillapítja a fájdalmat, és javítja a mozgásképességet. A mechanikus masszázshoz hasonlóan a vibroakusztikus terápia is serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat, és jó közérzetet teremt.

Bartel professzor szerint a kutatások azt mutatják, hogy számos betegség ugyanarra az agyi mechanizmusra vezethető vissza: egy agyi ritmusdezorientációra az agy belső része és a külső kéreg között. A zene ritmikus lüktetése szabályozhatja és stabilizálhatja ezt.

 Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra