A jóga kedvező élettani hatásai betegekre


A derékfájástól kezdve a migrénig klinikai vizsgálatok igazolják hatásosságát. Emellett, az agyvérzésen átesett betegek rehabilitációjában éppúgy helye van a jógának, mint a mellrák kezelésére előírt sugárterápia mellett. Bebizonyosodni látszik, hogy a jóga a kardiovaszkuláris rizikófaktorok csökkentésében is hatásos lehet. A legújabb kutatási eredmények szerint ezeken felül enyhíti az asztma tüneteit és javítja a betegek életminőségét, bár ez a légzésfunkció számszerűsíthető paramétereiben nem szignifikáns módon jelenik meg.

Egy széleskörű vizsgálat nemrégiben igazolta azt, hogy a jógagyakorlatok az asztma kezelésében is eredményre vezetők. Mint az a Cochrane Database of Systematic Reviews-ban megjelent, a jóga enyhíti az asztma tüneteit és javítja a betegek életminőségét. Érdekes módon a légzésfunkció számszerűen kifejezhető paramétereiben ez a változás nem szignifikáns módon jelent meg.

 

A légutak túlérzékenységével és gyulladásával járó epizodikus, de reverzibilis bronchus-obstrukciók gyógyszeres terápiája a béta-agonista vegyületek és az inhalációs szteroidok alkalmazásán nyugszik. A betegek egy része emellett alternatív terápiás megoldásokhoz, többek között jógához folyamodik. A jógagyakorlatok helyes légzésgyakorlatokon (Pranayama), meditáción (Dhyana) és a megfelelő testtartáson vagy pózon (Asana) alapuló alkalmazása kedvező hatású a légúti megbetegedés esetén.


Pharma Online

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra