Tojásfestés, természetes alapanyagokkal


Mivel húsvét azon ünnepek egyike, melyhez még sok hagyományos népi szokás kapcsolódik, érdemes a nagymamáink által használt technikákat, módszereket feleleveníteni, melyeknél teljesen természetes-, elsősorban növényi alapanyagokat alkalmazunk. – A nyitóképen: 2 méteres hímes tojás, a horvátországi Kapronca-Körös megye ajándéka Pécs városa számára.

A festeni kívánt tojás héja vastag és sima legyen. Tegyük mindig hideg vízbe, főzésre elég 10-15 perc. Forró vízből kivéve, azonnal le kell hűteni, így tartósabb lesz.

 

A növényeket forrázzuk le, majd forraljuk fél órán keresztül, a szín rögzítéséhez adjunk hozzá egy-egy evőkanál ecetet. A színező leveket érdemes befőttesüvegekbe, vagy egyéb edénybe tölteni, ahol a húsvéti tojásainkat körülbelül 20 percen keresztül áztathatjuk, a kívánt szín eléréséig. Ha igazán sötét színeket akarunk, akár egész éjszakán át áztathatjuk. Színes tojásaink akkor lesznek igazán mutatósak, ha festést követően olajjal vagy szalonnadarabokkal átfényezzük.

 

Piros: édes-, piros alma héja és lilahagyma vagy meggyes tea filterek

 

Zöld: csalánlevél, spenót, zöld búza, petrezselyem, fekete bodza zöld bogyóival felhasználásával szép zöld árnyalatokat kapunk

 

Vöröses barna: vöröshagyma héja

 

Lilás bordó: cékla levével, céklát reszeljük le főzés előtt

 

Rózsaszín: áfonyaszörp, cékla leve (rövid ideig)

 

Levendula szín: kék szőlő leve

 

Barna: forró vízhez adjunk, 5-6 evőkanál azonnal oldódó kávét, és a szín rögzítése érdekében egy teáskanál ecetet

 

Halványsárga: citrom és narancs héjával, elég sokra lesz belőle szükségünk, érdemes a fehér bunda nélküli héjak gyűjtögetését már kellően korán, akár a tél folyamán elkezdeni

 

Sárga: kurkuma fűszer segítségével erőteljes sárga színt kapunk, a fűszert 15-20 percen át főzzük, majd helyezzük bele a tojásokat.


Miele, fotó: Sóki Tamás/MTI

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra