Több mint 300 millió forintot kapnak az agydíjasok


Az emlékezés működési mechanizmusának feltárásáért három egymástól függetlenül dolgozó brit neurológusnak ítélték oda idén az idegtudomány legjelentősebb elismerését, az egymillió euróval járó dániai Agy-díjat. A kitüntetettek, Tim Bliss, Graham Collingridge és Richard Morris egymástól függetlenül leírták, hogy az agy miként képezi, tárolja és veszíti el az emlékeket.

A brit lapok tudósítása szerint a díjazottak megoldottak egy rejtélyt, amely 100 éve izgatta a tudósokat. "Az emlékezés annyira szerves része a létezésünknek, hogy gyalázat volt, hogy eddig nem ismertük a mechanizmusát" - idézte a The Independent a kutatók egyikét, a 75 éves Tim Blisst, a londoni Francis Crick Intézet professzorát.

 

A kutatók azonosították a hippokampuszban azokat a szinapszisokat - a sejtek közötti kapcsolódási pontokat -, amelyek elektromos stimulálásával javítható a memória, majd azokat a receptorokat - fehérjéket -, amelyek aktiválásával elindítható a tartós memóriaerősítés.

 

Richard Morris, az Edinburghi Egyetem 67 éves kutatója szerint felfedezéseikkel nem lehet megakadályozni az Alzheimer-betegség kifejlődését, de elvezethetnek olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek csökkentik a memóriavesztést a betegség korai szakaszaiban.

 

Az idegtudományi Nobelként is emlegetett Agy-díj a legnagyobb pénzjutalommal járó elismerés ezen a szakterületen, a díjazottak megosztoznak az egymillió eurós összegen. A Londonban bejelentett elismerést július 1-jén adja át Koppenhágában Frigyes trónörökös.


MTI

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra