Mi az a kéz-láb-száj szindróma?


Gyermeke este egészségesen alszik el, másnap reggelre magas láza van, rossz a közérzete és élénkvörös hólyagos kiütések borítják az egész testét? Az USA-beli Johns Hopkins Egyetem Gyermekgyógyászati Központjának dermatológusa azt mondja, hogy az utóbbi néhány hónapban meglehetősen gyakorivá vált ez a jelenség, ami miatt a rémült szülők azonnal gyermekorvoshoz vagy egyenesen a sürgősségi ellátásra viszik gyermeküket.

A betegség általában jóindulatú, 7-10 nap alatt minden kezelés nélkül elmúlik és nincsenek súlyos szövődményei.

 

A bűnös a közönségesen előforduló Coxsackie vírus egy szokatlan törzse (a szokványos kéz-láb-száj szindrómát is rendszerint Coxsackie vírusok okozzák). Az új törzs a Coxsackie A6 szerotípusa, amely korábban csak Afrikában és Ázsiában fordult elő, most azonban megjelent szerte az USA-ban is.

 

A Coxsackie vírus általában az 5 évesnél kisebb gyerekeket betegíti meg, rendszerint a nyári-őszi időszakban. A szokásos tünetek: láz, rossz közérzet, majd 1-2 nap múlva a kezeken, a lábakon és a szájnyálkahártyán nem viszkető, vörös, a bőrből esetenként kiemelkedő kiütés jelenik meg.

 

Az új törzs azonban valamelyest másképp viselkedik, mint azok a rokonai, amelyek már régóta az USA-ban élnek. Egyrészt valamivel nagyobb a kockázata annak, hogy súlyosabb betegség alakul ki, másrészt a kiütések minden testtájon megjelennek, a karokon, a láb egészén, az arcon és a gluteális tájékon is. Ez a törzs az 5 évesnél idősebb gyerekeket is gyakran megfertőzi.

 

Ami mégis megnyugtató, az az, hogy bár az elváltozások nagyon csúnyán néznek ki, a betegség mégsem okoz súlyos tüneteket. Fontos tudni, hogy az új vírus által okozott kiütések a herpes simplex vírus okozta elváltozásokat utánozhatják – ez utóbbi betegségben antivirális szereket kell adni, míg a Coxsackie okozta kiütés és betegség nem igényel kezelést.

 

A vírus terjedésének megakadályozására elsősorban a gyakori kézmosást és a jó általános higiénét javasolják a szakemberek. Ha a gyermekorvos felismeri a betegséget, és a gyermeknek más baja nincs, nem szükséges specialistához küldeni. Ha a gyermek láza nem nagyon magas és egyébként jól van, csak várni kell és megfigyelni a gyereket. Orvost akkor kell hívni, ha a gyermeknek problémája van az evéssel vagy az ivással, vagy komoly betegnek látszik. Különösen alaposan figyelnie kell a gyermekorvosnak az immundeficienciában, rákban vagy más súlyos betegségben szenvedő gyermekekre, hogy megelőzze vagy azonnal kezelje az esetleges szövődményeket


Medical Online

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra