Az íráskép megváltozása betegségre utalhat!


Egy kézírás sokkal többet mutat, mint a személyiségjegyek, akár egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet. A grafológia, az egy igen bonyolult tudomány, amely az ember kézírása mögötti rejtett jeleket próbálja megfejteni. Néhány betegség egészen jól kimutatható a kézírás változásaiból, jellemző azonban, hogy ez a tudományág is a már felismert betegséget tudja igazolni.

Magas vérnyomás: jellemző, hogy a kézírás változékony, többször mutat más-más arculatot. Kusza, ingatag kézírásjegyek jellemzik. A hipertóniás betegek viselkedése az életben igen egyenetlen: testük, kezük sokszor remeg.

 

Kezelt skizofrénia: a tudathasadással kezelt betegek több mint fele az antipszichotikus gyógyszerek hatására késleltetett mozgászavarban szenved. Emiatt a beteg képtelen a kezét teljes kontroll alatt tartani, és ez meglátszik a írás általános minőségének a változásában is: kézírásuk többnyire olvashatatlan.

 

Autizmus, Asperger-szindróma: a kór olyan mértékben rontja az illető motorikus rendszerét, hogy a koordináció az agy és a felső végtag között veszélyeztetett. A szenzoros idegrendszer működése sem tökéletes, emiatt a beteg képtelen az íróeszközt pontosan a kijelölt helyre helyezni.

 

Parkinson, Alzheimer: nehéz felismerni a különbséget egy gyerekes kézírás és egy Parkinson- illetve Alzheimer-kórban szenvedő egyén írása között. Ezen betegségek jellemzői a lassú mozgáskészség, a merevség és a rossz egyensúly, és ez mind látszódik a kézjegyen. A hosszú, elnyújtott betűk ezen betegségek elsődleges jellemzőjére, a feledékenységre utalnak.


Pink Domina

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra