WHO-állásfoglalás az eboláról


Január végén ismét világtalálkozót rendezett a WHO, amelynek tárgya az ebola nyugat-afrikai járvány megfékezése volt. A szakértők három veszélyezetettségi fokozatot fogadtak el: az érintett államok tartoznak a legmagasabb kategóriába, a környező országok, ahol határokon átnyúló intézkedések szükségesek, illetve a világ egyéb országaira vonatkozó óvintézkedéseket.

Javaslatok a leginkább fertőzött államoknak (Guinea, Libéria, Sierra Leone)

A bizottság ideiglenes intézkedéseket javasol a kilépő oldalon az említett országokban. A folyamatos és erőteljes ellenőrzés csökkenti a vírus-export lehetőségét. A tanács sürgeti, hogy ezek az országok folyamatosan biztosítsanak megbízható adatokat a monitorozásról. A nemzetközi közösségnek támogatnia kell a határátlépések monitoringját.

 

Ajánlások a Guineával, Libériáva és Sierra Leonéval határos államok részére

Ezen országoknak aktív ellenőrzést kell bevetniük a határokon, részt kell venniük a határokon túlmutató együttműködésekben, információ- és eszközcserében és éberen őrködni az új esetek fölött. A nemzeti kormányok felőssége, hogy mindezek működtetéséhez hátteret biztosítson.

 

Ajánlások minden más ország számára

A bizottság felhvíta a figyelmet arra, hogy tartózkodjunk a nem feltétlenül fontos utazásoktól, kereskedelmtől. Megemlítették, hogy a világ több mint 40 országában vannak érvényben olyan korlátozások a térségből érkező utazókkal szemben, mint például a karatén vagy a kiutasítás. A tilalmak gazdasági és társadalmi hátrányokat is okoznak, stigmatizálás és izoláció jöhet létre, befolyásolhatja a megélhetést. Az elsődleges cél a zéró tolerancia elérése. Az akciók a járány nemzetközi kiterjedésének meggátolását szolgálják. Az éber ellenőrzés elemi feladat, hiszen az "elégséges" egy súlyos járvány esetében nem "elég".Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra