Javarészt küső hatások okozzák a tumoros betegségeket


Nagyrészt környezeti tényezők számlájára írható a rák, nem csupán szerencse kérdése egy új kutatás szerint, amely a Nature brit tudományos lapban jelent meg. (A nyitókép illusztráció.)

A Nature-ben megjelent friss tanulmány szerzői többféle megközelítést használva jutottak arra, hogy a rákos megbetegedéseknek csak 10-30 százaléka írható a szervezet természetes működése számlájára.

 

A rákot a szervezet egy sejtjének "elromlása", kontrollálatlan szaporodása okozza. Ez fakadhat a szervezet saját, vele született működési módjából, többek között abból a kockázatból, hogy minden egyes sejtosztódásnál mutációk keletkezhetnek. Okozhatja továbbá külső tényező, többek között a dohányzás, az UV-sugárzás és számos, még fel nem fedezett ok is.

 

A tudományos vita arról folyik, vajon a belső vagy a külső tényezők fontosabbak-e a rák kialakulásában. A Science tudományos lapban januárban közzétett tanulmány azt taglalta, hogy egyes szövetekben miért fejlődhet ki a rák milliószor nagyobb eséllyel, mint másokban.

 

A New York-i Stony Brook Rákkutató Központ orvosai friss tanulmányukban különböző módszerekkel - számítógépes szimulációval, a populáció adatainak elemzésével és genetikai szempontból vizsgálták a kérdést. Eredményeik következetesen azt mutatták, hogy a kockázat 70-90 százalékban külső tényezők számlájára írható. "Óriási a szerepe a környezetnek, az emberek nem álltathatják magukat a balszerencsével: nem lehet dohányozni, majd a rákot a sorsnak tulajdonítani. Olyan ez, mint egy revolver, a szervezet saját, belső kockázata csak egy golyó benne" - jelentette ki Yusuf Hannun, a Stony Brook munkatársa.

 

A brit rákkutató intézet (Cancer Research UK) munkatársa, Emma Smith szerint az egészséges életmód, a dohányzás kerülése, a megfelelő testsúly megtartása, az alkoholfogyasztás csökkentése ugyan nem véd garantáltan a rák ellen, ám látványosan csökkenti a kór kialakulásának kockázatát.


A BBC News írása angolul elolvasható IDE KATTINTVA


MTI

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra