Az alkalmi süketség mégsem legenda!


Amikor a beérkező vizuális jel fontosabbnak tűnik, az agyunk nivellál az érzékelések között: például ideiglenesen átkapcsolhat hallás üzemmódból látás üzemmódba. Ezért zavar egyeseket, ha beszélnek hozzájuk, miközben a számítógép képernyőjét bámulják, és valószínűleg emiatt mennek túl sokan a metróban a cél-állomáson, ha éppen olvasnak vagy sms-t írnak.

Szakemberek az úgynevezett "nem szándékolt süketség" számlájára írják, ha például a gyerek annyira belemerül a játékba – manapság inkább a tévénézésbe vagy a MineCraftozásba –, hogy a hozzá szóló személy számra úgy tűnik bambul, magyarul: nem hallja, amit mondunk neki. Neurológusok most kiderítették, hogy tényleg így van: az illető ideiglenesen tényleg nem hallja, ha beszélnek a környezetében.

 

A University College of London kisebb kutatásából az derült ki, hogy a figyelem elterelődik a normál környezeti zajokról, ha valami másra, például a látványra erősebben koncentrálunk. Eszerint az agyunk mégsem olyan ügyes, hogy egyszerre több dolog között is képes volna megosztani a figyelemet. Ezzel megdőlni látszik az az évszázados hiedelem, amely szerint a nők valamiért alkalmasabbak több mindenre összpontosítani.

 


neurOnline

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra