Szedi áldozatait a fojtogató gyilkos


Újabb, súlyos szén- monoxid mérgezés történt Magyarországon, ezúttal egy házaspár került közvetlen életveszélybe. A Somogy megyei Marcaliból riasztották a mentőket a tegnap esti órákban, ahol a szomszédjuk talált eszméletlenül egy idős házaspárt. A segítséget hívó férfi is rosszul lett a felhalmozódott szén-monoxidtól, így őt is kórházba kellett szállítani.

Még nincs igazán hideg, de máris megnőtt a súlyos, akár halálos szén-monoxid mérgezés veszélye. Leggyakrabban a hibás, vagy házilag barkácsolt fűtőberendezés, illetve az ellenőrizetlen kémény okozza a balesetet. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, mely észrevétlenül okozhat mérgezést. Kezdeti tünetei nem jellegzetesek, szédülés, fejfájás, hányinger jelentkezhet. Ha a gáz feldúsul, vagy sokáig tartózkodik valaki a gáztérben, eszméletvesztés, halál is bekövetkezhet.

 

A megelőzés érdekében helyezzenek el a lakásban CO-riasztó készüléket, ellenőriztessék szakemberrel a fűtőberendezéseket és azok szellőzését, mérgezés gyanúja esetén pedig azonnal szellőztessenek, menjenek szabad levegőre és hívjanak segítséget. Fontos, hogy olyan szén- monoxid riasztó készüléket válasszanak, mely ellenőrzött, megfelelően működőképes termék, ezek listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján elérhető.

 

A nyitóképen a szénmonoxid-mérgezés fázisai láthatók, úgy mint:

– fejfájás

– émelygés, hányinger, szédülés

– légszomj

– összeesés, eszméletvesztés


Országos Mentőszolgálat

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra