A nők agya sérülékenyebb a kutatások szerint


Az alvási apnoéban szenvedő nőknél nagyobb mértékű agykárosodást találtak amerikai kutatók, mint a - szintén apnoéval élő – férfiaknál. Követéses vizsgálatukba az UCLA egyetemi alváslaboratóriumában kezelt nőket és férfiakat vonták be a kutatók. Tanulmányukban az érintett páciensek agyának fehérállományát vizsgálták orvosi képalkotó eljárással, majd a nemek közti eltérést elemezték.

Az alvási apnoe súlyos rendellenesség, az érintettek légzése alvás közben újra és újra akadályoztatva van: előfordul, hogy akár több százszor is megakad egy éjszaka alatt. Minden egyes ilyen esetben csökken a vérben az oxigén szintje, ami sok sejt károsodását okozza a szervezetben. Ha nem kezelik az állapotot, akkor magas vérnyomáshoz, szélütéshez, szívelégtelenséghez, cukorbetegséghez, depresszióhoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Megállapították, hogy az alvási apnoe súlyosabb következményekkel járt a nők számára, agyuk fehérállományában komolyabb károsodást találtak, mint a férfiak agyában. Ezek alapján a kutatók azt javasolják az orvosoknak, hogy a nőknél korábban, már kisebb panaszoknál kezdjék meg az alvási apnoe kezelését - írta a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.


MTI

Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra