Tüsszögés, harákolás – Hogyan ússzuk meg?


A téli időszak sokak életében megfázásokkal, influenzával telik. Az immunrendszer megerősítése az egyetlen védekezési módszer a megfázás ellen. Az utóbbi időben előtérbe kerültek a hagományos módszerek is. Dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája a következőket ajánlja a tünetek enyhítésére:

 1. Maradjunk otthon! Mivel a vírus futótűzként terjed, nem érdemes munkamániából mártírszerepet vállalni és az utolsó erőnkig dolgozni. A lázmentesség napjáig pihenjünk otthon, és ha a gyerek beteg, őt se engedjük iskolába, óvodába
 2. Pihenjünk eleget! Az ágyban fekvés létfontosságú, mert így elegendő erő és energia marad a betegség elleni küzdelemhez. A nyughatatlanság legyengíti az embert, és ez szövődmények kialakulásához vezethet.
 3. Igyunk sok folyadékot! Ez megakadályozza a szervezet kiszáradását és az amúgy is étvágytalan időszakban legalább a folyadékok által hozzájuthatunk a megfelelő tápanyagokhoz. A könnyű levesek, zöldség és gyümölcslevek, teák, jól megfelelnek erre a célra.( a legtöbb vitamin a cékla és répalékben van!)A szénsavas üdítőket viszont kerüljük, mert ezektől felfúvódik a gyomor, és az émelygést tovább fokozza.
 4. Gargalizáljunk sós vízzel! Mivel a betegséget gyakran torokfájás is kíséri, a sós vízzel való öblögetés leoldja az összegyűlt váladékot. Oldjunk fel egy kiskanál sót fél liter meleg vízben, öblögessünk vele, de ne nyeljük le, mert a magas nátriumtartalma miatt esetleg árthat. A fájdalom enyhítésére viszont kiváló módszer.
 5. Szopogassunk cukorkát! Ez jó a torokszárazság ellen és a cukor az étvágytalanságunk mellett jó energiapótló szer.
 6. Használjunk párásítót! A betegszoba levegőjének páratartalmának emelése jó hatással van, a száraz köhögésre, a torokfájásra és a kiszáradt orrjáratokra.
 7. Szellőztessünk, de ne tartózkodjunk huzatban!
 8. Kezeljük az orrunkat! A sok orrfúvástól kivörösödött orrunkat zsíros krémekkel, kenőcsökkel kenegessük.
 9. Tartsuk melegen a testünket!A melegítőpárnák és a melegvizes palackok jót tesznek a fáradt és meggyötört izmoknak.
 10. Melegítsük a lábunkat! Áztassuk a lábunkat meleg vízben, mert ez meglepően hatásosan csökkenti a fejfájást és oldja az orrdugulást.
 11. Jótékony a hátmasszázs! A hát alapos átdörzsölése segít az immunrendszer aktiválásában, és mind amellett még jól is esik.
 12. Fogyasszunk könnyű ételeket! A menü pirítósból, banánból, reszelt almából, tehéntúróból, főtt rizsből vagy kevés joghurttal ízesített főtt krumpliból álljon.
 13. Szedjünk fájdalom és lázcsillapítót! Mivel a tünetek többnyire délután és este jelentkeznek hevesebben, erre az időszakra időzítsük a gyógyszerszedést!


Cikk megosztása:
« Vissza a főoldalra